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Q: How does a student qualify to participate in Concurrent Enrollment? 
 
A: Legislation defines a “qualified student” as under 21 years old and in the 9th grade or higher.  Students 
must also:  

• Receive approval from the LEP for their academic plan of study 
• Apply for concurrent enrollment approval no later than sixty days before the end of the 

academic term that immediately precedes the intended term of concurrent enrollment (a 
superintendent or designee may waive time limit at his or her discretion), and 

• Meet the minimum prerequisites for the course/s in which they intend to enroll 
[C.R.S. § 22-35-104] 

 
Q: How does a student apply to participate in Concurrent Enrollment? 
 
A: Any LEP that has entered into a cooperative agreement with an IHE must create and make available a 
standard application form for qualified students to apply to participate in concurrent enrollment.  See 
Concurrent Enrollment Rules for guidelines on creation and requirements for application forms, 1 CCR 
301-86, 2.01. [C.R.S. § 22-35-104 (2)(c)] 

  
Q: Are postsecondary remedial courses (basic skills courses) covered under Concurrent Enrollment 
guidelines?  
 
A: Yes, with specific limitations. The law provides that students in their 12th-grade year may take basic 
skills courses under a Concurrent Enrollment program. It is up to an LEP to determine if its students will 
be approved to take basic skills courses under its Concurrent Enrollment program [C.R.S. § 22-35-104 
(4)].  

 
Q: Can LEPs choose to only allow juniors and seniors to participate in the Concurrent Enrollment 
Program?  
 
A: Legislation allows student participation in Concurrent Enrollment in 9th-12th grade; however, LEPs 
have flexibility in implementing the Concurrent Enrollment Program to best meet the needs of their 
students and have the authority to approve students to participate in concurrent enrollment at their 
discretion.  [C.R.S. § 22-35-103 (15)] 

 
Q: For a student who is retained repeat the 12th grade year of high school to complete graduation 
requirements (not an ASCENT student), is there any limit on Concurrent Enrollment?  
 
A: Yes. The limit is nine (9) credit hours during the fifth year, with a maximum of six (6) credit hours in a 
semester in which the student is a full-time student of the LEP.  A maximum of three (3) credit hours is 
permitted if the student is a part-time student of the LEP. Basic skill courses are permitted to be part of 
these credit hour limits. [C.R.S. § 22-35-104 (1)(d)] 

http://www.cde.state.co.us/postsecondary/concurrentenrollmentrules
http://www.cde.state.co.us/postsecondary/concurrentenrollmentrules
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Q: Does Concurrent Enrollment affect a school district’s per pupil funding?  
 
A: No.  Participating Concurrent Enrollment students shall be included in the funded pupil count of their 
school district, or, in the case of students enrolled in an institute charter school, the school's accounting 
district.  
 
A participating LEP uses PPR to fund Concurrent Enrollment students – there are not additional dollars 
allocated to supplement concurrent enrollment participation. 
[C.R.S. § 22-35-105 (2)(a)] 
 
 

 
 

 


